luni, februarie 25

7 Voci Romanesti

Pe la inceputul lunii Radugo si Krossfire m-au provocat sa alcatuiesc un top al celor mai bune 7 voci romanesti, leapsa pe care am decis sa o aman pentru ziua in care nu ma simt in stare sa fac nicio recomandare noua. Si cum de doua zile nu prea reusesc sa-mi scot ultimul album Goldfrapp din capatana tind sa cred ca momentul acela a sosit. Pentru ca nu prea imi place sa intocmesc clasamente voi proceda la fel ca Vlad, adica voi prezenta 7 voci care-mi plac intr-o ordine absolut aleatoare:
_____________________________________________________________________
Anda Calugareanu

De Anda Calugareanu mi-a reamintit recent red chicken
cand a recomandat-o pe cathartic media tuturor celor care au impresia ca "lumea asta cu Operator Please va scapa". Cum O Portocala s-a situat alaturi de Broscuta Oac printre imnurile fragedei mele pruncii, nu puteam sa nu o includ pe doamna Calugareanu. Prin urmare Surubelnita In Forma de Trifoi saluta initiativa laudabila a stimatului tovaras Gaina Rosie, ilustru membru al PCM.
______________________________________________________________________

Geanina Corondan

Here's one talented female rock singer which sadly doesn't sing anymore. N-au reusit sa se impuna pe piata muzicala din Romania dar trebuie sa recunoastem ca Geanina & Quartz faceau o treaba destul de buna la acea vreme. Piese ca A Nimanui, Las-o Balta sau Adolescenta au demonstrat calitatile vocale ale Geaninei, desi per ansamblu formatia n-a stat grozav la capitolul originalitate. Pe primul lor album Las-o Balta sunau chiar bine, pacat doar ca n-au continuat pe aceeasi directie.
_____________________________________________________________________

Dan Teodorescu (Taxi)

Nu o fi muzica lor cine stie ce dar fie ca ne place sa admitem sau nu, Dan Teodorescu chiar are voce cand vrea. Si cand spun asta nu ma refer la Comunitaru', SUA-UE sau Criogenia Salveaza Romania ci mai degraba la piese pop-rock cu versuri cheesy ca Te Vad In Toate Femeile, Luna sau Prea Sus.
_____________________________________________________________________
Dan Amariei (OCS)

E prima oara cand mi-am pus problema daca Dan Amariei de la OCS are voce sau nu, fara sa ajung la un rezultat concludent insa. Imi place formatia iar Dan se descurca foarte bine in concertele live, insa pe unele piese am senzatia ca vocea lui suna oarecum chinuit si nu sunt convins cat de intentionat e lucrul acesta. Ramane sa ma mai gandesc daca-mi regret decizia, dar asta nu schimba faptul ca OCS sunt o formatie extraordinara. Nud.
_____________________________________________________________________

Florin Chilian


Florinel e actual, canta bine si chiar se pricepe sa scrie versuri. Daca ar apela la un producator sau macar s-ar stradui un pic sa faca in asa fel incat piesele lui sa nu sune toate la fel ar fi
perfect. Bineinteles, cea mai buna piesa a lui pana in prezent ramane Iubi.

_____________________________________________________________________
Alexandru Andries

Yeap, i'm a big fan of Sir Andries. Nu are o voce iesita din comun, dar e un compozitor extraordinar si a stiut intotdeuna ce are de facut. Cea mai frumoasa zi, Ce sa fac daca-mi placi, Nu stiu nimic despre tine sunt piese pe care le voi gusta intotdeuna la aceeasi savoare pe care am gasit-o de la prima auditie. Here's the perfect role model you for you, mister Chilian!

______________________________________________________________________

Adrian Plesca (Timpuri Noi)

Artanu' a avut si unele decizii mai neinspirate de-a lungul carierei cum ar fi Partizan, trupa care mie nu mi-a transmis nimic, dar intre timp si-a dat seama ca vocea lui nu poate fi pusa bine in valoare decat alaturi de Timpuri Noi. Ultima oara l-am vazut live anul trecut in vara iar Artanu' era intr-o forma nemapoimenita.

_____________________________________________________________________

PS1:
In eventualitatea in care nu ati inteles inca, precizez ca acesta nu e nici pe departe un top al celor mai bune voci fiind doar o lista subiectiva a vocilor romanesti care inca mai imi plac.

PS2: Daca tot ne-am apucat de lespe am sa-i raspund si tomatei care ma intreaba politicos de unde vine "Clover Shaped Screwdriver". Ei bine, numele nu are nicio poveste extraordinara in spatele lui, pur si simplu l-am ales in clipa in care mi-am facut blogul fiind plictisit de "placebo87", vechiul nickname pe care-l foloseam pe softpedia. Initial trebuia sa fie doar "screwdriver", iar partea cu "clover shaped" am adaugat-o in timp ce cautam o tema cu trifoi pentru blog pe care oricum n-am mai gasit-o pana la urma.

MP3: Geanina & Quartz - A Nimanui
MP3: Timpuri Noi - Tata
MP3: OCS - Depresia de Toamna Iarna
MP3: Anda Calugareanu - O Portocala

11 raspunsuri:

Warmer Climes spunea...

Anda Calugareanu...Mama, mama, ce talent!

Geanina - fiindca in top 10 personal de piese favorite...spunea ea odata ca are "Cocoon"-ul Bjork...

Dan - pentru ca "Dragostea ca o pereche de pantofi" mi-a facut vara asta...

Dan Amariei...Pentru ca, desi o da-n diverse, ramane unul dintre "altfelii" din Romania...

Florin Chilian nu m-a prins, dar e frumos in felul lui. Repsect.

Andries...Uhm, de cafea as zice. Nu de cacao.

Artanu' e Artanu'.

Warmer Climes spunea...

Repsect...Chiar nu mai modific. E perfect asa cum s-a nimerit. :))

radu spunea...

pe Anda Călugăreanu voiam s-o pun şi eu în top, dar mă întristez de fiecare dată când o aud. mersi de răspuns.

Clover Shaped Screwdriver spunea...

@Bjorker
Nu stiam ca Geanina are o piesa favorita de la Bjork. Nu-mi placeau emisiunile ei, desi ea ca persoana era o prezenta interesanta tot timpul.

@Radu
De ce te intristeaza Anda Calugareanu? La mine are exact efectul contrar.
Cat pentru leapsa n-ai de ce sa-mi multumesti, mai degraba eu ar trebui sa-mi cer scuze pentru intarziere si pentru ca nu reusesc sa le onorez pe toate. :)

Clover Shaped Screwdriver spunea...

Vlad, daca-ti place leapsa n-ar strica sa raspunzi si tu la ea. ;D

radu spunea...

a, nu e o tristeţe sinistră, e un soi de melancolie amestecată cu compasiune. mi se părea o tipă amuzantă şi talentată şi e dureros şi faptul că a fost aproape interzisă la un moment dat şi faptul că s-a dus aşa devreme - şi ea, şi Pittiş, şi alţii - ...nu ştiu, e trist. un exemplu de om care putea să conteze pentru noi mai mult, dacă n-ar fi fost împrejurările.
nu pot s-o uit pe sor-mea mai mare, cum a repetat o zi întreagă, atunci când a murit Anda: "Da de ce tocmai Anda Călugăreanu, care nu a făcut rău nimănui? De ce Anda Călugăreanu?"...

Ioan Usca spunea...

Inspirată selecţie!

Clover Shaped Screwdriver spunea...

@Radu
Inteleg acum de ce ai zis ca te intristeaza. Din pacate, cand a murit eram mult prea mic ca sa constientizez ce s-a intamplat.

@Vania
Mersi, si sa mai treci pe aici ca poate, cine stie, mai gasesti si alta muzica inspirata. :D

Anonim spunea...

Corondan si Amariei nu-mi inspira cine stie ce (desi prima are un timbru deosebit) dar ma bucura faptul ca ai raspuns la tag :P

Red spunea...

e imposibil ca Andries sa plictiseasca vreodata. :D
incearca Transport in comun

Clover Shaped Screwdriver spunea...

@Krossfire
Si sa inteleg ca restul iti inspira ceva? Inseamna ca m-am descurcat bine, atunci. ;))

@Red Chicken
Perfect de acord.
Stiu piesa si versurile sunt exceptionale. =)