Sfarsitul anilor 60'. In contrast cu umilul sau inceput, rock-ul devine un imens spectacol teatral la scara inalta, un cutremur muzical ce va zgudui si va influenta fiecare eveniment urmator lui. In timp ce generatia flower-power isi traia ultimele clipe de verva, un nou concept muzical rasarea undeva in suburbiile Londrei, avandu-si originea intr-una din mintiile cele mai avantgardiste ale secolului XX, in cea a lui Syd Barrett, desigur.
1967, anul in care Pink Floyd semneaza contractul cu EMI, marcheaza debutul unei noi ere in rock, era psihedelismului.
In acelasi timp, de cealalta parte a oceanului, se contura proiectul lui Lou Reed, intitulat Velvet Underground. Aceastia reusesc sa atraga atentia asupra lor o data ce sunt luati sub aripa protectoare a maestrului pop-art, Andy Warhol, care ramane impresionat de versurile socante si de atitudinea formatiei. Cu toate ca, mai ales la inceput, au vandut foarte putine albume, influenta lor asupra directiei in care se afla muzica in acel moment a fost fulgeratoare.
Aceasta influenta nu-i va ocoli nici pe Pink Floyd, Velvet facandu-i sa realizeze si sa inteleaga importanta artei in muzica, rezultatul fiind o mixtura de arta vizuala abstracta si sunete.
Syd Barrett a sustinut ultimul concert alaturi de Pink Floyd pe 15 sept 1968, dand startul revolutiei ce va teleporta rockul pe o alta planeta, cea locuita de tanarul David Bowie, artistul care a stat mereu in umbra, asteptand recunoasterea pe care o visa dintotdeuna.
Aceasta avea sa vina de indata ce si-a scos la iveala alter-ego-ul spectaculos si stralucitor Ziggy Stardust, odata cu hitul Starman de pe albumul "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars". A urmat apoi unul dintre cele mai extravagante si ambitioase show-uri ce au existat vreodata, concertul de Rainbow Theater, combinatia perfecta dintre
muzica, dans, coregrafie, teatru si proiectie vizuala. Coreland cu standardele si contextul de atunci, show-ul a fost perceput fara dubii ca imaginea futuristica a viitorului. Cu aceasta ocazie, a avut loc si unul dintre cele mai rasunatoare debuturi muzicale, Roxy Music, rezultatul expresiei artistice al fostului student la arte, Brian Ferry.
Totusi, nimeni nu va continua traditia lasata de Syd Barrett pana la aparitia celor de la Genesis, grupul condus de Peter Gabriel. Aparitiile socante ale acestuia din concerte faceau ca vestimentatia lui Bowie sa para potrivita pentru mersul la biserica de duminica.
Perioada va culmina odata cu lansarea albumului "The Wall" rock-opera celor de Pink Floyd si grandioaselor spectacole generate de el. Dezavantajul major al acestei capodopere a fost de a largi distanta dintre formatie si spectatori, aspectul teatral exagerat inhiband orice forma de comunicare intre artist si public.
Invitati de exceptie ai acestui episod: membrii Pink Floyd, Lou Reed, Brian Ferry, Peter Gabriel si David Bowie.
vineri, iulie 27
Seven Ages Of Rock ep. 2
Scris de Clover Shaped Screwdriver at 17:01
Labels: relativ offtopic
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
1 raspunsuri:
Felicitari. De bun simt. In curand iti voi dedica si un buton de legatura din blogul meu.
Trimiteți un comentariu