joi, martie 6

Black Mountain - In The Future


In 2005, anul in care au debutat canadienii de la Black Mountain criticii muzicali au format 2 tabere in jurul formatiei: una care aplauda intr-un mod aproape confuz "grandiosul album de debut" si una care se arata dezgustata de "complexitatea fortata" a acestuia. Pe nedrept, cei mai "iluminati" dintre jurnalistii muzicali au preferat sa afiseze o atitudine rezervata sau chiar sa-l neglijeze total. Au existat totusi unele persoane care le-au intrezarit potentialul, ca de exemplu Chris Martin care i-a invitat sa deschida concertele Coldplay din turneul nord-american de promovare al lui X&Y, dar nimeni nu i-a sustinut suficient de mult incat sa nu dispara o buna perioada in ceata. Tin minte ca pe la sfarsitul acelui an la recomandarea unui prieten axat pe muzici mult mai suparate decat ale mele, i-am ascultat si eu. Din pacate momentul a fost destul de neinspirat si aflandu-ma atunci sub influente mult prea imature ca sa-i pot aprecia la justa lor valoare, i-am dat repede uitarii. Dar cum orice profesor de matematica va poate confirma ca limita in care poti neglija pe cineva care-ti bate insistent la usa e finita, daca tot s-a ivit recent un album nou Black Mountain voi incerca sa-mi indrept greseala chiar acum.

Cu In The Future sound-ul canadienilor n-a progresat spre nimic nou, ambianta stoner rock si elementele esentiale ale acesteia s-au pastrat aceleasi, creativitatea fiind obtinuta de aceasta data printr-un accent mult mai mare pe progresivitatea melodiilor cat si pe alternanta hipnotica dintre vocea vulnerabila lui Stephen McBean si cea aproape pierduta a vocalistei Amber Webber.

Stormy High
, piesa care declanseaza albumul te convinge din prima clipa sa intri in spiritul placid al formatiei, facandu-ti parca semn cu ochiul pentru ceea ce urmeaza sa vina. In continuare auzi Angels care valorifica predispozitia lui McBean pentru blues-rock apatic cu versuri eLeSDeice teleportate direct din anii '70. Si tocmai esti pregatit sa te declari plictisit de "monotonia" angelica a piesei anterioare, Tyrants debuteaza in forta cu niste riff-uri de chitara pe care l-ar face pana si pe Iommi sa aplaude ca o foca la circ, oprindu-se brusc intr-un folk straniu cu o Miss Webber cutremuratoare. Pe parcursul celor 8 minute melodia mai trece si prin alte rasturnari de situatie, melodrama fiind incheiata intr-un mod calm si plin de bunavointa de vocea lui McBean.
Wucan
, probabil cea mai prelucrata electronic piesa de pe album, iti confirma sentimentul ca 2008 e doar un viitor indepartat si nimic mai mult iar dumneata poti visa linistit cu mintea (trans)lucida la caii tai verzi de pe pereti sau daca nu, macar la poneii aceia dragalasi care-ti vor aduce sfarsitul in balada folk Stay Free. Si daca asta nu ti-a fost de ajuns, orgile si chitarile care acompaniza vocea de proportii gotice a domnisoarei Webber te asigura negresit ca in cele din urma Queens Will Pay si ca oricat ai incerca, n-ai nicio sansa sa descifrezi muntele negru. In mod ironic, Evil Ways se desfasoara apoi printr-o nebunie aproape metalica de tobe si chitari distorsionate potolite abia in urmatoarea piesa, Wild Wind, mult prea scurta pentru a fi memorabila dar perfecta ca interludiu fata de ceea ce urmeaza. Astfel, daca Tyrants vi s-a parut o melodie lunga, punctul culminant al albumului si anume cele 16 minute si 41 de secunde intense de riffuri deopotriva grele si usoare, versuri absurde si pasaje dense repetate obsesiv din Bright Ligths va vor nauci complet. Desi dimensiunile ei o predispun sa plictiseasca, melodia e monumentala pentru felul in care sintetizeaza toate influentele care au conturat albumul. Iar dupa asa o desfranare, nodul in gat pe care ti-l lasa Night Walks pare a fi de-a dreptul revelator pentru singurele alternative logice care ti-au mai ramas de luat in considerare: rehab-ul sau penticostalii. Ultra-Recomandat!!!

MP3: Black Mountain - Stormy High
MP3: Black Mountain - Queens Will Pay
MP3: Black Mountain - Evil Ways



2 raspunsuri:

Warmer Climes spunea...

l-am ascultat ca un stresat saptamana trecuta. bun text, frumos ochit discul. felicitarile mele.

Clover Shaped Screwdriver spunea...

Mersi, Vlad!